Nyugdíj előtakarékosságok összehasonlítása: mekkora adókedvezmény jár?

Passzív éveink anyagi gondtalanságát a legegyszerűbben valamilyen nyugdíj előtakarékosság segítéségével érhetjük el, ám a megfelelő konstrukció kiválasztásánál ezernyi szempontot vizsgálnunk kell. Egy dolog azonban biztosan nem lehet kérdéses, mégpedig az, hogy valamilyen megoldásra szinte biztosan szükségünk lesz ahhoz, hogy az aktív munka világából visszavonulva ne kelljen jelentős életszínvonal eséssel számolnunk. Az állami ellátórendszer ugyanis egyre ingatagabb lábakon áll, hiszen a felosztó-kirovó szisztéma alapját az aktív dolgozók által befizetett járulékok adják.

Mivel a társadalmunk fokozatosan öregszik, az innen származó – egyre kevesebb – összegből kell a mind nagyobb mértékű ellátást kifizetni. Megfelelő nyugdíj előtakarékosság nélkül azonban pár évtized múlva már kizárólag az állami ellátás jó eséllyel nem lesz elegendő a nyugodt élethez. Minél fiatalabb korban kezdünk bele a megtakarításba, annál könnyebb dolgunk lesz, hiszen a hosszú futamidő a mi malmunkra hajtja a vizet. Az optimális konstrukció kiválasztása ugyanakkor egy igen komplex folyamat, amiben óriási segítséget jelent a Grantis nyugdíj előtakarékosságok összehasonlítása.

Ezért lényeges portfóliónk diverzifikálása

Természetesen dönthetünk úgy, hogy egyetlen eszköz mellett tesszük le a voksunkat, ám ez vitathatatlanul jár némi kockázattal. Különösképp akkor, ha valamilyen klasszikus formát választunk, mint például az ingatlan, vagy a nemesfém. Az ilyen vagyontárgyak ugyanis időszakosan teljesítenek jól, ám nekünk előre meghatározott időpontban lesz majd szükségünk a pénzünkre. Szakemberek ezért azt javasolják, hogy amennyiben van rá lehetőség, megtakarítási célok esetében is mindig különböző eszközosztályokba fektessünk. Ezzel minimalizálható a kockázat, ez pedig döntő befolyással bíró érv. Ugyancsak tartsuk szem előtt azt is, hogy a magasabb rizikóval járó eszközök mellett feltétlen szükséges olyan nyugdíj előtakarékosság megléte is, ami jóval biztosabb eredménnyel kecsegtet. Ez lehet például állampapír is, de mindenképpen érdemes alaposan megvizsgálni azokat a formákat is, amelyekre állami támogatás vehető igénybe. Ma három ilyen nyugdíj előtakarékosság létezik hazánkban, nevezetesen a nyugdíjbiztosítás, az önkéntes nyugdíjpénztár, valamint a nyugdíj előtakarékossági számla. Megfelelő tervezéssel és a befizetések precíz ütemezésével ezekkel az eszközökkel komoly hozamra tehetünk szert.

Mekkora adókedvezmény érhető el ezekkel a nyugdíj előtakarékosságokkal?

A pénztári, biztosítói, illetve banki módozat esetében is egyaránt az éves befizetéseink 20 százalékát kaphatjuk vissza az szja keretünkből. A különbségek az összeghatárokban vannak, ami az ÖNYP esetében a legmagasabb – egész pontosan 150 ezer forint -, míg a NYESZ vonatkozásában ez 100 ezer forint, a nyugdíjbiztosítás kapcsán pedig 130 ezer forint. Nagyon lényeges szem előtt tartani azt is, hogy a különböző nyugdíj előtakarékossági eszközöknél az adókedvezmény összességében nem lépheti át a 280 ezer forintot. Nem nehéz tehát kiszámolni, hogy évente 1 millió 400 ezer forintos befizetésre van ahhoz szükség, hogy a maximális visszatérítési összeget megkapjuk, természetesen megfelelően elosztva a három típus közt. Mivel bőven van mozgástér – hiszen összességében 380 ezer forint lenne a felső plafon -, ezért az eszközök megválasztásánál nagyon körültekintően kell eljárni és ott kérni a kedvezményt, ahol várhatóan magasabb lesz az elérhető hozam. Ez a feladat laikusként nem is olyan egyszerű, ám hosszú távon nagyon sok múlik a sikerességén. Éppen ezért döntéseink meghozatalában mindig kérjük ki független pénzügyi szakember tanácsait, hiszen a legfontosabb, hogy kifogástalan eredményt érjünk el.