domainekkel Brexit

Mi fog történni az .eu domainekkel Brexit után?

A Brexit hónapok óta tartja izgalomban az európai közéletet, és még mindig sok a megválaszolatlan kérdés Nagy-Britannia kiválása körül. Azt viszont már nagyjából tudhatjuk, hogy mire lehet számítani a briteknél regisztrált, .eu végződésű domainekkel.

.eu domain nevet csak az EU-ba tartozó emberek és cégek regisztrálhatnak

Előzménynek annyit érdemes tudni a dologról, hogy az Európai Unió a GDPR szabályozással együtt szigorította az eu-s domainekkel kapcsolatos jogszabályait is. Ennek oka az, hogy ez tavaly óta az EU jellegzetes tulajdonának, sőt mi több, kulturális és infrastrukturális értéknek minősül.

Tehát az .eu végződés most már inkább az EU szellemi tulajdona, mintsem egy szimpla domain tartomány. Az Európai Tanács döntésének értelmében, Nagy-Britannia kilépését követően, a brit állampolgárok és cégek, intézmények nem fogják tudni megújítani az .eu-ra végződő domainjeiket.

Természetesen az új domain regisztráció számukra teljességgel ki lesz zárva. A briteknek az eddig is rendelkezésre álló .com és a .co.uk végződés marad. Tehát a kilépés napjától számítva – legyen az 2019 március 30 vagy 2021 január 1-e – már nem fognak .eu-ra végződő domainregisztrációt engedélyezni a  számukra.

Mi lesz a brit .eu domainek sorsa? Nem sok jóra számíthatnak az angolok

A már meglévő domain nevekkel kapcsolatosan a kilépést megelőző 7 napban kiértesítenek majd minden brit .eu domain birtokost, miszerint e regisztrációja végérvényesen le fog járni és mindösszesen kettő hónap áll majd rendelkezésükre, hogy önszántukból megszüntessék a regisztrációjukat, vagy bizonyítsák, hogy továbbra is jogosultak használni (mert például egy brit állampolgár időközben EU-s állampolgárságot is szerzett).

Ezt követően és ennek elmulasztása esetén a regisztráció automatikusan törlődik majd. Amennyiben egy ilyen domain karanténba helyezve éli meg a kilépés napját, a karanténból már nem lesz lehetőség visszahozni a regisztrációt.

Tehát tisztán látszik, hogy ez lesz az első olyan „büntetések” egyike, amivel az EU a Brexitre reagálva szankcionálja Nagy-Britannia kilépését. Nem tudjuk pontosan, milyen lesz ennek az intézkedésnek a visszhangja, de úgy tűnik, az EU nem foglalkozik a britek felháborodásával.

Brüsszel nagyon szigorúan lép fel a kilépő országgal szemben és a kilépés napjától számítva vele szemben is ugyan olyan mértékben védi a szellemi tulajdonát, mint a világ fennmaradó része esetében.

Nyilán maga a Brexit is példátlan esemény az EU történetében, és az EU olyan helyzettel szembesült, amire nem készült fel, ám kezelnie kell. Nagyon úgy tűnik, hogy nem ez lesz az egyetlen szigorú lépés Nagy-Britanniával szemben, viszont nagyon jól mutatja, hogy az EU kezd egyre határozottabbá, egységesebbé válni.

Érdemes tehát figyelni az .eu domaineket és még most regisztrálni egy hivatalos regisztrátornál, mint amilyen a Servergarden is.